Kefir nasıl yapılır? Kefirin faydaları nelerdir? Kefir suyu içmek ne işe yarar?
22 Temmuz 2019, 08:12
Kafkasya'dan tüm dünyaya yayılan
kefirin insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor musunuz?
Peki kefir nasıl yapılır? Kefirin faydaları nelerdir? Kefir suyu içmek
ne işe yarar? Tüm dünyada popüler hale gelen insan sağlığını olumlu
etkileyen kefir hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.
Haberin detayında kefire dair her şeyi bulabilirsiniz.
Yüzyıllar önce Kafkas ülkelerinde keşfedilen kefir,
süt asidi ve alkol fermantasyonu karışımı ile elde edilen yoğurt
kıvamından biraz katı olan bir yiyecektir. İçerdiği mayalar canlı
hücrelerdir ve gün gün çoğalırlar. Bu hücreler yararlı hücrelerdir. Sütü
fermantasyonu sonucu oluşan kefirin yapımında inek, koyun, keçi ve
manda gibi hayvanlardan elde edilen sütle yapılır. İçeriğinde, su, süt
asidi, etil alkol, süt şekeri, kazein, mineraller, albümin ve yağ
bulunmaktadır. Özellikle uykusuzluk ve iştahsızlık gibi rahatsızlıklara
fayda sağlamanın yanı sıra, diş ve diş etlerine, astım, egzama gibi
hastalıklara iyi gelir. Avrupa ve Amerika'da üretimi olduğu kadar
tüketimi de fazla olan bu besin birçok ünlü sporcu ve sanatçının da güzellik ve gençlik iksiridir. Vücudu adeta yenileyen kefir fazla tüketildiğinde de sağlık
sorunlarına enden olabilir. Bu yüzden uzmanlar azar azar tüketilmesini
tavsiye eder. Aksi halde günlük bir bardaktan fazla kefir ishal ve sıvı
kaybına neden olur.
KEFİR SUYU İÇMEK NE İŞE YARAR?
Diyetisyen uzmanları genellikle birden zayıflamak isteyen hastalarına
önerirler. İçeriğindeki zengin mineral ve vitamin sayesinde uzun süre
tok kalmayı sağlar. Ayrıca vücudun gün içerisindeki şekeri de kontrol
ederek enerjisini yüksek tutar. Ayrıca vücut hücrelerini yenileyerek
hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir. Tibetliler her gün bir
bardak kefir suyu içtiklerinden dolayı yüz yaşına kadar hastalık
geçirmeden yaşadıklarına tarihi sayfalarda ortaya çıktı. Kefir sayesinde
Tibet askerlerinin güçlü ve kaslı oldukları biliniyor. Günümüzde de
spor yapan kişilere öneren uzmanlar ayrıca hamile, çocuk ve yaşlıların
bol bol tüketmesini vurguluyor. Sinir hücrelerini yenileyerek beyin
sağlığına katkıda bulunan kefir, unutkanlık ve kemik erimesinin de önüne
geçer.
KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?
- Vücuttaki serbest radikal dolaşan hücrelerin çoğalmasını engeller. Bağışıklığı güçlendirir.- Vücudun sıvı oranını artırarak böbrek üstü bezlerin çalışmasını sağlayarak taş ve kum oluşumunu önler.
- Kötü kolesterol seviyesini düşürür.
- Besinler ve çevresel faktörler nedeniyle vücudun maruz kaldığı metal, tuz ve alkolik maddeleri atar.
- Cilt hastalıklarından en çok görülen egzama ve sedefi engeller. Olan hastalıkların ise çoğalmasının önüne geçer.
- Vücudun çalışma fonksiyonunu artırarak sistemlerin daha iyi çalışmasını sağlar.
- Midenin asit seviyesi dengeler. Ülser ve reflü gibi hastalıkların ortaya çıkmasını engeller.
- Kan basıncını dengelediğinden yüksek tansiyona zemin hazırlayan durumların yaşanmamasını sağlar.
- Damarların temizlenmesini sağlar. Damar duvarlarının sertleşmesinin önüne geçer.
- Vücudun ihtiyacı olan günlük enerjinin yüzde 60'ını karşılar.
- Karaciğerin yağlanmasını önler.
- Kanser hücrelerini yok eder. Olan hücrelerin büyümesini engeller.
- Yağ bağlamış bölgelerde yağ yakımını artırır. Kilo almanın önüne geçer.
- Bağırsakları temizler ishal ve kabız gibi sindirim sorunlarının yaşanmamasını sağlar.
- Sindirim hücreleri yenilediğinden ruhsal hastalıkların yaşanma riskini azaltır.
- Uykusuzluk gibi hemen hemen herkesin sorunu olan rahatsızlığa doğal ilaçtır.
- Ağız ve diş sağlığında da etkilidir. Enfeksiyonlu hücreleri azaltarak çürüme ve ağzı kokusunun önüne geçer.
- Vücudun en çok ihtiyacı olan B kompleksini karşılar.
- Vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve proteinin yüzde 70'ini karşılar.
KEFİR NASIL YAPILIR?
Pastörize edilmiş 1 litre süt
40 gram kefir mayası
Süt iyice kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Üzerinde oluşan kaymak
alınır. Sütün soğuması 20 derece olunca içerisine kefir eklenir.
Kavanozların ağzı hava alacak ancak toz almayacak şekilde üzerine ve
etrafına bir bez sarılıp 20 derece sıcaklıkta olacak bir yere konulur.
Bir gün sonra süt pıhtılaşması kefirin tutmasına işarettir. Bir gecede
buzdolabında bekletildikten sonra tüketilebilir
Yorumlar