Süt Reçeli Faydaları


Süt Reçeli Faydaları Neler? Süt reçeli sütün uzun süre kaynatılması ile elde edilen çok şifalı bir gıda türüdür. Reçel dendiğinde akla sağlıksız, bol kalorili bir tatlı türü gelmektedir. Oysa ki süt reçeli faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur.
Ülkemizde çok eski dönemlerden beri yapılan reçel, Amerika, Şili, Latin ülkeleri ve Avrupa'da da sevilir ve çok tüketilir. Kahvaltı ve çay saati menülerinde çok tercih edilir. Genelde tatlıları süslemekte kullanılır ve adı süt karameli olarak bilinir.

Bir kilo sütten yaklaşık 250-300 gr kadar süt reçeli çıkar. Pişirme süresi 3-4 saati bulmaktadır. Beyaz renkteki süt çok kısık ateşte kaynatılarak azalır ve koyu karamel rengini alır. Süt reçeli sütün özü anlamına gelir. Süt kaynayarak azalır ve özü kalır. Bu kısım kalsiyum ve vitamin bakımından çok kıymetlidir. Süt reçelinde bulunan kalsiyum miktarı hiç bir süt ürününde bulunmamaktadır.

Süt reçeli kemik ve diş sağlığı için eşsiz niteliktedir. Süt reçeli eşsiz bir fosfor kaynağıdır. Kemik erimesini önlediği için yaşı ilerlemiş kişilerin mutlaka yemeleri gereken bir gıdadır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların yemesi gereken bir besin deposudur. Çok lezzetlidir ve mutlaka sabah kahvaltı sofrasında olması gerekir.
Süt reçeli içerisinde A, C, D, B6 vitaminleri bakımından çok zengindir. Sodyum, potasyum, protein, magnezyum, kabalamin çok fazla bulunur. Son derece sağlıklı olan ve sütün özünü bulunduran bu besin hazır alınan tatlılar yerine evinizde bulunmalıdır. Hazır soslar yerine tercih edilmelidir. Kahvaltılarda çokokrem yerine kullanılmalıdır.


 Süt Reçeli Nasıl Yapılır?


  • 1 kg süt 
  • 1 çay bardağı şeker 
  • 1 çay kaşığı karbonat 

Süt reçeli için açık kilo ile satılan süt tercih edilirken marketlerden alınan kutu sütlerden de yapılabilir. Tercihen yağlı bir süt olması reçelin çok daha çabuk kıvam almasını sağlamaktadır. Süt reçeli çok kabararak piştiği için derin ve dibi tutmayan büyük bir tencere seçilmelidir. Süt tencereye konur ve iyice piştikten sonra içerisine şeker ilave edilir. Şeker eridikten sonra içerisine bir çay kaşığı kadar karbonat konur ve karıştırılarak pişirilir. Karbonat konan süt kabararak pişmektedir. Süt ara ara karıştırılmalı dibinin tutması önlenmelidir. Koyulaşmaya başlayan reçelin altı kısılır ve aralıklı olarak karıştırılır.

Reçelin koyulaştıkça rengi sararmaya ve kahverengi bir görünüm almaya başlar. Koyuluğu boza yada pekmez koyuluğunda olduktan sonra altı kapanır. Soğuduktan sonra çok daha koyulaşacağı için çok aşırı koyu olmaması gerekmektedir. Pişen reçel sıcak bir şekilde kavanozlara konur ve ağzı kapanır. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına konur. Tadı karamel lezzetindedir.

Süt Reçeli Çeşitleri



  • Cevizli 
  • Kakaolu 
  • Çikolatalı 
  • Fındıklı 
  • Damla sakızlı 
  • Çam fıstıklı 


Süt reçeli piştiğinde içerisine ceviz , çam fıstığı yada fındık öğütülerek konur ve bir müddet daha kaynatılır. Bu şekli ile hepsinin çok daha farklı lezzeti olur. Fındık konan reçel aynen fındık ezmesi lezzetindedir. Kakao yada çikolata pişen reçele eklenir ve bir müddet daha pişirilir. Bu şekli ile çokokrem lezzetinde olur. Süt reçeli çok eski tarihlerden beridir yapılmasına rağmen şimdilerde adı çok sık geçmekte ve yapılmaktadır. Yapımı çok kolay olan reçel bir çok üründe de tatlandırıcı olarak kullanılır.


Süt Reçeli Nerelerde Kullanılır?



  • Dondurma üstüne sos olarak dökülerek kullanılabilir. Özellikle yaz günlerinde karamel sosu olarak dondurma üzerine çok yakışır. 
  • Kahvaltıda ekmeğe sürülerek yenebilir. 
  • Pasta ve kekler süt karameli ile süslenebilir. Krema yerine ara kat olarak kullanılır. 
  • Kurabiye ve turta üstüne dökülebilir. 
  • Kahve yanında tatlandırıcı olarak kullanılır. 


  • Süt Reçeli Ne Kadar Saklanır? 


    Süt reçeli aylarca buzdolabında saklanabilir. Kapağı açılsa bile en az 6 ay buzdolabında hiç bir şey olmadan kalabilir. Aylarca hiç bir şey olmadan saklanabilir olması nedeni ile dayanıklıdır. Süt reçeli faydaları çok fazladır. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar üzerinde etkilidir. Hastalıklarla mücadelede vücuda dinçlik verir.

    Hafızayı kuvvetlendiren süt reçeli enerji deposudur. İştahsız kişilerin iştahını açar. Spor yapanların özellikle tercih ettiği bir gıda türüdür. Canı tatlı bir şeyler isteyen kişilerin sağlıksız ürünler yerine tercih etmesi gereken faydalı bir üründür. Sağlıklı ve faydalı olan süt reçeli aynı zamanda da çok lezzetlidir. Yapımı kolay, dayanıklı ve sağlıklı olması nedeni ile mutlaka her evde olmalıdır.
  • Kahve yanında tatlandırıcı olarak kullanılır. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sylvester & Tweety Çizgi filmleri 2019 2020

en güzel lif modelleri

LALE KESE LİF MODELİ YAPIMI